+ Ответить в теме
Показано с 1 по 10 из 98

Тема: Вопросы светилам сварочного дела от новичка

Комбинированный просмотр

Зарегистрированный
    Поблагодарили 12 раз(а) в 7 сообщениях
    Сьогодні вирішив потренуватися трохи зручніше.
    Дістав саморобний дерев'яний стіл, поклав стару жерстину на нього, потім цеглу та піддослідного - швеллер міліметрів 4 товщиною, 80 мм шириною, зачищений від іржі не до повного металевого блиску. Вчився робити шви впоперек швелера.
    Струм був близько 100 ампер, вів некваплячись руку на короткій дузі, в кінці намагався затримати руку, щоб не зробити кратера.
    Результат - пропалював метал.
    Зменшив струм, запалювати дугу стало важче, можливо також із-за металу.
    Перестав пропалювати метал при струмі 60-70 ампер електродом 3 мм.

Помітив, що коли веду рукою назад до себе під кутом із дотиком електроду до поверхні ( шкребу), то шов виходить кращий на вигляд,
    більш менш однорідний по товщині та висоті.
    Таку пораду я вичитав в інтернеті для початківців, тобто покриття рутилове Е слугує в даному випадку для створення необхідного проміжку між електродом ( в мене він анод "+"), та металом -катодом ("-").

Кінчик ел-ду бачу, але, візуально оцінити відстань в міліметрах до поверхні не просто.
    Сподіваюсь з практикою прийде.

Деталь будет вести в любом случае, поскольку таковы законы физики, при сварке деталь нагревается и становится больше, потом она остывает и ее начинает вести.
    Так швеллер Пікассо не до кінця "розмалював", а лише до середини, а він вже зігнувся після моїх екзикуцій.

А якщо йдуть "пропали", то як потрібно діяти?
    швидше вести руку
    зменшити струм
    зменшити діаметр електроду

Наприклад, по всим таблицям для металу 4мм електрод 3мм підходить (3-5 мм товщина металу, струм 80-120 ампер у нижньому положенні).
    Отже треба збільшувати відстань від металу, тобто варити на довшій дузі чи вести трохи швидше руку?

Як недопускати кратерів в кінці і не пропалити метал?
    Читав є 2 способи
    1 закінчити шов та потім заварити його кратер
    2-й повільно збільшити дугу в кінці шва на кратері
    Можливо я не точно описую прочитане, але приблизно так.
    Що порекомендуєте початківцю?
    Чи це вже наступний рівень складності, до якого мені ще потрібно дорости?

Який струм потрібно підібрати для електроду 3 мм,щоб просто тренуватися вести руку і виконувати правильні зварні шви?
    Як правильно вести руку?
    Вперед чи назад, кут від 45 до 90 градусів?

Буду вдячний за поради, особливо за спогади настанов Ваших вчителів.
    Сам колись вчився на курсах, але не на зварювальника.
    Корисна річ, бо є відлагоджена система викладання, що покращує засвоєння матеріалу та дає результат.

Читання літератури, перегляд відео , вивчення різних джерел добре, але там де потрібні практичні навички
    ЛИШЕ практика і постійні тренування дають результат.
    Головне, щоб правильно "приросла рука", щоб потім "не ламати".
    Неправильні, шкідливі для діла навички - гірше за все.

Зарегистрированный
    Поблагодарили 0 раз(а) в 0 сообщениях
    Интересная тема.
    Но было-бы совсем хорошо если-бы советы подкреплялись конкретикой (ссылками на видео например), а не "читайте литературу". Порой найти что-то стоящее (отфильтровать мусор) не так-то просто.
    Сжег наверное кг. больше 10-ти на домашних и соседских работах. Не так давно взял инвертор(Самурай). Больше всего проблем мне доставляет угловой шов (внутренний). Буду благодарен за подсказку.

3. Максимальні знижки на зварювальні апарати Патон для учасників форуму!
    Всім учасникам та відвідувачам форуму додаткова знижка на зварювальні апарати Патон.
    Для отримання знижки зателефонуйте за одним із номерів і скажіть, що ви з форуму.
    (097) 591-29-90, (099) 406-30-49

Зарегистрированный
    Поблагодарили 115 раз(а) в 89 сообщениях
    Цитата Сообщение от Addja Посмотреть сообщение
    ... Больше всего проблем мне доставляет угловой шов (внутренний). Буду благодарен за подсказку.
    Это заковыристый шов. Скорее проблемы со шлакованием и налипанием металла на вертикальную или на горизонтальную плоскость, а не на обе сразу? Если да, то вот важные моменты:
    - Правильный подбор тока, при малом токе ванна заливается шлаком и процес не контролируется, особенно проявляется на инверторах с малой автоматической прибавкой сварочного тока ("форсаж"). На инверторах с регулируемым "форсажем" - ставим побольше, но без фанатизма;
    - Движение электродом. Могут быть разными 8-рки...полумесяцы (есть видео в сети и на это форуме), но важно акцентировать электрод на гор. и верт. поверхностях (приостанавливать и прикасаться электродом при короткой дуге) и не спешить варить с перекрытием на предыдущий виток.
    Есть еще одна "бяка", когда угловой шов начинается от заглушки - важно прогреть начало, сделать в глухом углу пару кругов электродом и только потом вести шов.
    При сварке угловых швов может проявляться магнитное дутье (когда дуга направляется вперед не по оси электрода, а "дует" куда попало) которое негативно сказывается на качестве шва (шлакование, пропуски). Для борьбы с М.Д. варить дигаясь к прищепке массы. Саму прищепку располагать как можно ближе к зоне сварки.
    При сварке на переменном токе М.Д. не беспокоит.
    Если угловой шов не получается можно взять электрод меньшего диаметра - будет проще.
    Мои сварочные аппараты: ВДИ-200 PRO DC MMA/TIG/MIG/MAG (2020г.в.), ВДИ-160Р (2013г.в.) и самодельный трансформаторный выпрямитель. Работал на ИИСТ-140, ССВА160.2

Зарегистрированный
    Поблагодарили 103 раз(а) в 78 сообщениях
    Цитата Сообщение от Addja Посмотреть сообщение
    Интересная тема.
    Но было-бы совсем хорошо если-бы советы подкреплялись конкретикой (ссылками на видео например), а не "читайте литературу". Порой найти что-то стоящее (отфильтровать мусор) не так-то просто.
    Ну я на прим. отвечаю как запомнил как когда-то прочитал в книгах или слышал от преподавателя, ссылак я не знаю, в книгах такого рода (мусора) майже нет просто для той или иной ситуации и направления конкретный случай. Если хотите чего-то добиться то необходимо получать а главное обрабатывать инфу.

+ Ответить в теме

Ваши права