Сьогодні вирішив потренуватися трохи зручніше.
Дістав саморобний дерев'яний стіл, поклав стару жерстину на нього, потім цеглу та піддослідного - швеллер міліметрів 4 товщиною, 80 мм шириною, зачищений від іржі не до повного металевого блиску. Вчився робити шви впоперек швелера.
Струм був близько 100 ампер, вів некваплячись руку на короткій дузі, в кінці намагався затримати руку, щоб не зробити кратера.
Результат - пропалював метал.
Зменшив струм, запалювати дугу стало важче, можливо також із-за металу.
Перестав пропалювати метал при струмі 60-70 ампер електродом 3 мм.
Помітив, що коли веду рукою назад до себе під кутом із дотиком електроду до поверхні ( шкребу), то шов виходить кращий на вигляд,
більш менш однорідний по товщині та висоті.
Таку пораду я вичитав в інтернеті для початківців, тобто покриття рутилове Е слугує в даному випадку для створення необхідного проміжку між електродом ( в мене він анод "+"), та металом -катодом ("-").
Кінчик ел-ду бачу, але, візуально оцінити відстань в міліметрах до поверхні не просто.
Сподіваюсь з практикою прийде.
Так швеллер ПікассоДеталь будет вести в любом случае, поскольку таковы законы физики, при сварке деталь нагревается и становится больше, потом она остывает и ее начинает вести.не до кінця "розмалював", а лише до середини, а він вже зігнувся після моїх екзикуцій.
А якщо йдуть "пропали", то як потрібно діяти?
швидше вести руку
зменшити струм
зменшити діаметр електроду
Наприклад, по всим таблицям для металу 4мм електрод 3мм підходить (3-5 мм товщина металу, струм 80-120 ампер у нижньому положенні).
Отже треба збільшувати відстань від металу, тобто варити на довшій дузі чи вести трохи швидше руку?
Як недопускати кратерів в кінці і не пропалити метал?
Читав є 2 способи
1 закінчити шов та потім заварити його кратер
2-й повільно збільшити дугу в кінці шва на кратері
Можливо я не точно описую прочитане, але приблизно так.
Що порекомендуєте початківцю?
Чи це вже наступний рівень складності, до якого мені ще потрібно дорости?
Який струм потрібно підібрати для електроду 3 мм,щоб просто тренуватися вести руку і виконувати правильні зварні шви?
Як правильно вести руку?
Вперед чи назад, кут від 45 до 90 градусів?
Буду вдячний за поради, особливо за спогади настанов Ваших вчителів.
Сам колись вчився на курсах, але не на зварювальника.
Корисна річ, бо є відлагоджена система викладання, що покращує засвоєння матеріалу та дає результат.
Читання літератури, перегляд відео , вивчення різних джерел добре, але там де потрібні практичні навички
ЛИШЕ практика і постійні тренування дають результат.
Головне, щоб правильно "приросла рука", щоб потім "не ламати".
Неправильні, шкідливі для діла навички - гірше за все.