вариант 3,и 2 мне кажутся более интересными.
вариант 3,и 2 мне кажутся более интересными.
Ремонт силовой электроники.Канал в ютуб(https://www.youtube.com/channel/UCmM...JpEY0026f0OUOA)
Друзі, дуже тішить, що ці китайські "недоробки" так легко модифікувати і те, що наші люди усвідомлюють цю необхідність...
Але бачу, усі пропускають декілька важливих моментів!
При встановленні дроселя - робочий режим одного із випрямних діодів стає більш навантаженим, що в результаті може стати фатальним для нього...
А також, з'являються додаткові індуктивні зв'язки трансформаторі...
Тому, при встановленні дроселя бажано додавати до схеми ще один діод, (який компенсуватиме вище описане) та снабер.
![]()
AlexSh (24.03.2016)
Гадаю, варто почати із того, що усі маніпуляції та вдосконалення апарату лише на свій страх та ризик.
Тому чогось конкретного рекомендувати не буду...
Для людей же, готових ризикнути - матеріал для роздумів:
Спершу трішки теорії:
у момент дед-тайму (коли обидва діоди закриті та виникає проміжок між імпульсами) - вступає в роботу дросель. Він починає віддавати запасену енергію (виникає ЕДС зворотнього ходу) і саме у цей момент формується високий імпульс, який за своєю амплітудою може у декілька разів бути більшим від ЕДС яка була запасена у дроселі за попередній напівперіод.
Саме цей імпульс (+ підвищена темпретура) може добряче вкоротити діоду життя.
Щоб не бути голословним пара графіків:
Для того щоб розгрузити роботу випрямних діодів у схему додають рекупераційний діод (про який писав раніше). Він увімкнений таким чином, що струм, який віддає дросель тече саме через нього.
А отже виходячи із вищесказаного рекупераційний діод не повинен бути повільнішим та меньш потужним від тих, які вже використовуються для випрямлення, адже тоді від нього просто не буде користі.
Практика:
Найпростішим варіантом у такому випадку поставити такий же діод, які стоять у випрямному каскаді.
Щоправда, для максимально надійної роботи їх бажано б ставити декілька (впаралель), щоб мати запас надійності по струму.
Знову ж таки, проілюструю свої слова частиною схеми від (ніби-то, італійського інвертора) TELWIN TECNICA 164
До того ж тепла на рекупераційному діоді виділятиметься не меньше ніж на випрямних, а отже необхідне додаткове охолодження.
По такому ж принципу можна поступити і зі снабером.(поставити аналог того, що у випрямному каскаді)
пс
Як бачите, подібна, на перший погляд, простенька модифікація китайського "недоробка" - може вилитись в значну суму грошей та мороки... (при умові, якщо робити усе якісно)
Але у той же час, люди ставлять дроселі не задумуючись про можливі проблеми - та успішно працюють.
Працюють до якогось моменту... (імпульс+перегрів+невдалий день і тд...)
Отже вирішувати Вам!
Тааак. Відкладемо поки що ферітіки в бік. Чи не зустрічали ви повну схему в якій реалізоване подібне рішення по захисту вихідних діодів? Я вчора цілий день курив інтернет, та марно. Телвінівська схема не така як в нас, та з малою індуктивністю дроселя, "для меблів" майже. Зворотній звязок після дроселю, його витівки контролюються. Також має ще один діод якразна випадок "неконторольованих веселощів" у виконанні дроселя.
Последний раз редактировалось AlexSh; 25.03.2016 в 17:21.
я думаю що краще зібрати статистику поломок у тих хто користуеться такими дроселями.
Ремонт силовой электроники.Канал в ютуб(https://www.youtube.com/channel/UCmM...JpEY0026f0OUOA)
Вже бачу цілу купу постів від користувачів... "Добрий день, в мене накрилася через тиждень сварка. Сусід каже що то через дросель шо я зробив до неї щоб файно варити. Але я вважаю що то через рагульні діоди, або транзістори, що встановили в неї рагульні китайці.
Підкажіть яку купити щоб не горіла від дроселя."
Есть мысль что включать в моем Жеррарде дроссель нужно в разрыв, между средней точкой вторички и токовым шунтом. Что конструктивно немного геморно, хотя нас мало что останавливает.
До и после шунта снимается информация для обратной связи. Таким образом попытаться взять под контроль дроссель, да и "долбить" по идее станет о оба плеча. Что скажете?
Все не на стільки погано. Діоди, не вийдуть з ладу одразу ж після встановлення дроселя... як вже писав - для цього потрібна сукупність факторів (перегрів, імпульс, зглаз)
Варто зазначити, що саме згаданий імпульс самоіндукціі полегшує процес запалення електрода.
Його, лише, потрібно направити у правильному напрямку... (отим спец. діодом)
Немає, абсолютно, ніякої різниці у розрив якої лінії вмикати дроссель, головне не переплутати полярність рекупераційного діода (якщо все ж вирішили ставити його)...
При встановленні дроселя навантаження на одне плече стає значно більшим (говорим про балансний випрямляч)
Саме це, я намагався зобразити на малюнку раніше.